Υπάρχουν κάποιοι που λατρεύουν τη ζέστη και το καλοκαίρι είναι η αγαπημένη τους εποχή και υπάρχουν και κάποιοι που δεν την αντέχουν. Όχι απαραίτητα γιατί δεν απολαμβάνουν τη ζέστη, αλλά γιατί τους δημιουργεί προβλήματα και επηρεάζει δυσμενώς την καθημερινότητά τους.
Σε αυτή τη δεύτερη κατηγορία ανήκουν όσοι έχουν φλεβίτιδα. Οι υψηλές θερμοκρασίες κάνουν τα πόδια «βαριά», τα βήματα να σέρνονται και τα παπούτσια αφόρητη συνθήκη, ειδικά από τις μεσημεριανές ώρες και μετά.
Το φαινόμενο είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη χρόνια φλεβική ανεπάρκεια και με τη φλεβίτιδα. Πόνος – ενίοτε δυσβάσταχτος, κούραση, οίδημα, αίσθημα καύσου (καψίματος), πάχυνση και σκλήρυνση του δέρματος, αλλά και κιρσοί και ευρυαγγείες είναι τα συμπτώματα και τα εμφανή σημάδια.
Είναι γνωστό ότι η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες είναι προδιαθεσικός παράγοντας για τη φλεβίτιδα, καθώς προκαλεί αγγειοδιαστολή και το αίμα «λιμνάζει». Επίσης η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία κάνει κακό στις ευρυαγγείες και στους κιρσούς, οπότε αντενδείκνυται.
Το σταυροπόδι, η ακινησία, οι πολλές ώρες σε όρθια και σε καθιστή στάση, το υπερβάλλον σωματικό βάρος επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο σε συνδυασμό με τη ζέστη, συνιστώντας ένα εξαντλητικό κοκτέιλ.
Ανάλογη επίδραση έχουν η σάουνα, το χαμάμ και τα ζεστά ιαματικά λουτρά. Έχουν συσχετιστεί με πλήθος υποτροπών στα κάτω άκρα.
Το κρύο νερό είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για τα βαριά πόδια. Ανακουφίζει από τον πόνο και το οίδημα και περιορίζει τις φλεγμονές. Όσο κάνετε μπάνιο, μπορείτε να κάνετε στα πόδια σας μασάζ, τρίβοντάς τα με φορά από κάτω προς τα πάνω. Και, βέβαια, εξίσου σημαντική είναι η ενυδάτωση των ποδιών. Αφού τα σκουπίσετε ταμποναριστά, αφήνοντας αρκετή υγρασία, βάλτε μια πλούσια ενυδατική κρέμα θρέψης, ειδικά στα σημεία που είναι πρησμένα, εμφανίζουν πάχυνση και σκληρύνσεις.
Μια άλλη λύση είναι να βάζετε τα πόδια σας ψηλά όσο πιο συχνά μπορείτε και να σηκώνεστε από την καρέκλα σας τακτικά, για να κάνετε κάποια βήματα. Τα πόδια που κρέμονται, ειδικά όταν έχει ζέστη, πρήζονται ταχύτερα, πονάνε περισσότερο και παραμορφώνονται.
Τέλος, και σε αυτή την περίπτωση, πολύτιμος σύμμαχός μας είναι το πολύ νερό, που μέσω της διούρησης ξεφουσκώνει.
Σε κάθε περίπτωση, εάν το πρόβλημα επιμένει, πρέπει να απευθυνθείτε στον ειδικό γιατρό. Εκείνος, αφού λάβει το ιστορικό σας, θα σας εξετάσει και θα σας προτείνει ενδεδειγμένους τρόπους αντιμετώπισης εξατομικευμένα.
Κατέβασε το PDF!